"Selamat Datang ke laman blog all things Bio-Nik. Blog ini bertujuan untuk saya berkongsi pendapat serta maklumat mengenai siri TV kegemaran ramai ini. Hopefully anda terhibur dan tidak keberatan untuk sentiasa kembali melayari laman blog ini. Comments and feedbacks dialu-alukan. Thanks"

Wednesday, July 8, 2009

Bio-Nik Episode 2 Review: "Nik, Kamu Bukan Lagi Normal"


Sebelum episod baru menyusul next monday, I thought I'd catch up dengan my review of the 2nd episode. Kalo episod pertama menceritakan siapa Nik sebelum ini, keluarganya dan camne die bleh end up jd "Bio-Nik", episod ini bleh dikatakan yang sebenar2nye memperkenalkan kita pada Nik yang "Bio-Nik" dan juga kebolehannye. Click Read More to read my review of the episode.


Episod pertama ended with Professor Hafiz gagal dalam cubaan kedua untuk meng'hidup'kan Nik, or so he thought. X mungkin hero dah mati ek. Nasib baik Nik sedar. Dari pandangan Nik kite bleh tgk yang he no longer sees things like a normal human does. Siap macam main game first person shooter lg. Tp mase die sedar still blur2 xtau ape.


Mase tgh tidur Nik bermimpi pasal insiden yang hampir meragut nyawa die. Mengigau sampai x terkawal. So dad decides to erase his memory from the point of before the accident sampai before operation yang menyelamatkan die. I guess scene yang his dad tersilap taip 'delete' was deliberately left there. Tp I think macam x patut je. He's a pro. Patut typing a word is nothing. X pun silap satu huruf je. But tht's no big deal.


Bile Nik dah betul2 sedar and ready to face the fact, terpaksala ayah die explain what happened. Mula2 pikir blk kenape die erase memory and then gi cite blk, pastu brla nmpk skit the point. Maybe sebab die just xnk Nik teringat2 or mengigau about the horrifying incident. Rasenye camne ek bapa die dpt kulit nk replace sume anggota yg doktor tu pandai2 potong. Huhu. Somehow bile Prof Hafiz cite, Nik x dpt terima at first. The cure? tinggalkan die kejap. Pastu mesti ok. Bg die vent it out.


Bile dah ok skit his dad pun citer la his abilities. Cool abilities they are! Mula2, eagle's eyes (with optical zoom). I wonder how his dad tau nombor plate yang die ckp tu btul. Huhu. Kete die kot. Tp mesti Nik dh tau. Huhu. Ade2 je nk speculate. Next, super hearing. Imagine dapat dgr org bercakap dr jauh. Huhu. Org bercintan-cintan pun bleh dgr. But I guess die kene kawal jugak ape yang die nk dgr sbb kalo byk sgt bosong plak. Pastu ayah die suruh pecahkan batu konkrit. So he has super strength. Balik ke makmal, we find out he has super speed as well.


Akhirnya it's time for Nik to return home. Somehow nampk macam Nik manja skit and kuat merajuk. Die sedih sebab badan die berbunyi2. That's actually a nice touch. It reminded me of this robot dinosaur Pleo yang lifelike tp ade bunyi2 bile bergerak. Spot on. Tapi kalo every episode kite dgr bunyi tu pun x best. Kesian mak die kene marah. Nasib baik ayah die dah jumpe solution. Is it minyak pelincir? Huhu. Sebab die letak paip tu kat blkg nik macam nk isi minyak plak. Haha. Cool SFX though. Brla si Nik ni happy skit.


Lepas tu Nik and ayah die pun gi kuar shopping. Dalam perjalanan nk makan, ternampak ade org tgh mencuri. Ape lg, Nik to the rescue! "Mencuri masuk neraka bang". Haha, dengan selamba. Tp aksi pencuri menetak Nik tu x convincing plak. Nampak sgt stop sebelum terkena. Anyway, this made Nik cedera skit. Kat rumah plak mak Nik ade ternampak berita kat TV pasal kecurian tu. Brite tu pun x convincing sbb ayat yang die pakai x pro. Bile diorg dh blk, mak die x risau plak mase ayah die kate ade kemalangan. We know what happened last time.


Kat makmal, lepas dad btulkn tangan die, Nik tetibe jumpe some kinda of folder with pictures of the accident I think. Should've explained to us. Tau2 Nik dah marah. Kite yang tgk pun xtau sbb ape. Nik pun lari la ke padang nk lepas geram. Sempat salin baju lg tu. And the episode ended just like that without any resolution on that. I guess lepas Nik dh lepas geram tu dh ok kot.


I would say this episode is more exciting. Ade banyak skit bende yang berlaku. I think kalo they merge episode 1 & 2 as episode pertama pun kire ok as an intro. Cume it seems they're trying to make this like a soap opera ade sambung2 cerita like any other malay series. Kalo kita amik contoh Smallville pun diorg ade running storyline tp subplot yang bertukar2 setiap minggu pun muat ntuk buat die exciting. Nama pun superhero so should have byk heroic deeds yang die buat. Ending episod ni pun tergantung, should at least bg kite clue how it's resolved. I initially thought ade sambungan, tp lepas tgk episod seterusnya dah masuk chapter baru. Anyway, I'm still not giving up on this series. Masih jauh lg perjalanan.

1 comment:

  1. sye ske part yg bdn nik kuar bunyi 2...

    ReplyDelete